Un dels amos del Castell de Kafka, dóna solucions!?


Després del post d’en Pep Solé i Vilanova a anoiadiari.cat, que vaig publicar en aquest blog. Un dels amos del Castell, surt a respondre les dubtes. Pel que sembla en els comentaris que també adjunto, sense massa èxit. Però això és normal quan agafes les coses en calent, a vegades no et pares a rumiar massa o a preparar el que dius, en fi, que ho gaudiu amb salut.

Josep M.

Jordi Riba respon els dubtes sobre els tiquets de la zona blava

DIJOUS, 26 MARÇ 2009. 03.00H 

El tinent d’alcalde d’Igualada, Jordi Riba, ha sortit al pas de l’article d’opinió en el que dies enrere, l’articulista Pep Solé qüestionava si els tiquets de la zona blava eren una taxa municipal o una factura per les dificultats a l’hora de deduir l’IVA. Jordi Riba ha fet arribar a anoiadiari·cat aquesta explicació.

En resposta a l’escrit Ara no sé si pago una factura o una taxa municipal publicat la setmana passada a anoiadiari.cat i signat pel senyor Pep Solé, li vull fer les següents consideracions:

L’Ajuntament d’Igualada, des de fa anys, aprova una taxa per l’estacionament de vehicles de tracció mecànica. Ho aprova en forma de taxa perquè d’una banda es tracta d’una ocupació del domini públic, independentment del servei que presta el personal de vigilància per al correcte funcionament del servei, i d’altra banda, en aprovar-ho com a taxa es donen les màximes garanties als usuaris per tal que puguin defensar els seus interessos, a través del procés d’aprovació de les mateixes, en que s’ofereixen totes les opcions a que es presentin al·legacions sobre aquesta i totes les figures fiscals que corresponen a l’Ajuntament. Per cert, mai n’hi ha hagut cap en relació a aquesta taxa ni prestant el servei SIMA ni quan el prestava SABA essent el procediment que es seguia idèntic a l’actual.

Com bé diu vostè, si fos l’Ajuntament d’Igualada el qui prestés el servei de forma directa no estaria subjecte a IVA, no obstant això, la prestació del servei s’ha encomanat a l’empresa SIMA, que a l’igual que quan prestava el servei SABA, l’activitat d’aquesta empresa està subjecte a IVA, per la qual cosa l’IVA s’ha d’entendre inclòs en la tarifa aprovada sense procedir a cap increment de la mateixa.

D’altra banda, com ben segur vostè coneix, tot i que afirma que el va fer al•lucinar, cal considerar que el tiquet emès per l’expenedor no es tracta d’una factura, solament es tracta d’un comprovant de pagament amb acotació horària que integra l’expressió “iva inclòs” segons el previst en la reglamentació de l’IVA, atès que en una factura han de figurar totes les dades de l’emissor d’aquesta i també totes les del receptor i en el cas de les que fan referència a aparcaments, d’acord amb el reglament general de l’IVA, també la matrícula del vehicle en qüestió. En aquest sentit l’he d’informar que els expenedors o parquímetres no identifiquen les persones que fan el pagament de la taxa ni molt menys de la matrícula del vehicle com suposo que es deu imaginar.

No obstant això, qualsevol interessat que vulgui obtenir una factura s’ha d’adreçar a l’empresa SIMA amb el corresponent comprovant perquè li pugui emetre la factura específica, vaja quelcom tan “estrany” com el que han de fer els professionals que dedueixen IVA, per exemple d’autopistes, que han de seguir un procediment similar.

Pel que fa als dubtes insidiosos sobre on va a parar l’IVA del servei de parquímetres i sobre la localització per part d'”Hisenda” de l’empresa SIMA li he de dir amb total claredat que es declaren convenientment, que SIMA és una empresa degudament auditada i en addició fins hi tot li he de dir que ha tingut una comprovació per part de l’Agència tributària amb el resultat que es feien degudament les liquidacions d’IVA. Sobre el tema del sopar ho deixo a la seva consciència si realment creu que és possible que això sigui així només ho puc atribuir a allò que “qui mal diu mal pensa” o bé “embruta que alguna cosa queda”.

Finalment, en quan al formalisme del tiquet, l’empresa SIMA ha continuat el mateix model i contingut emprat prèviament per SABA; en les imatges adjuntades tothom ho pot comprovar.

Jordi Riba.

www. Anoiadiari.cat

COMENTARIS: 

1 – Joan
Igualada
26 març 2009, 07.11 h

Be, s’obre el torn d’intervencions. A partir d’aquest moment qui vulgui parlar, s’ha d’identificar i, sobre tot, donar l’afiliació política. 

Els que no siguin residents igualadins, cal que ho indiquin.

Au!

2 – Josep M. Torras Payerol

Igualada

26 març 2009, 08.02 h

Sr. Riba,

Gracies pels seus aclariments, ara respirem tots molt mes tranquils.

Com que veig que està de bones per donar explicacions l’hi demanaria que em respongués a unes petites qüestions:

Quan diu que l’empresa SIMA ha continuat el mateix model i contingut emprat prèviament per SABA, vol dir que en el tiquet encara hi consta l’anagrama de SABA?

Si el servei el te delegat SIMA, que hi fa l’anagrama de l’Ajuntament al tiquet?

Si els empleats de SIMA son els que vigilen donen el servei i porten un aparatet per posar sancions, suposo que també ens podem dirigir a ells com a representats de SIMA, per sol·licitar la factura que pot fer el mateix aparatet, o hem d’anar caminant fins a la seu social de SIMA, per fer-ho?

Hi constan les dades de SIMA al tiquet per poder-ho fer?

Podria explicar-nos amb tanta claredat si els empleats de SIMA, poden posar multes o sancions, les d’abans de sobrepassar els 20 minuts del temps reglamentari, les de sobrepassar aquest període, les per no tenir tiquet i les per no identificar el vehicle?

Quines són taxes i quines serveis?

Les podem pagar als empleats de SIMA o hem d’anar a l’Ajuntament?

Els ingressos dels tiquets i les diferents sancions on van a parar, a l’Ajuntament o a SIMA?

Quin és el tracte (en xifres) que té l’Ajuntament amb SIMA?

Jo sóc autònom i curiós i fins avui no he pogut saber que podia desgravar el tiquet de les zones blaves, puc desgravar tots els que trobi per casa?

Si em respongués a les preguntes com és la seva obligació, m’alleugeria molt la feina.

Gracies anticipades per la seva amabilitat i agrairia diligencia en contestar, els que podem desgravar l’hi ho tindríem en compte.

3 – Lluiset Palop i Flairol

Igualada
26 març 2009, 08.48 h

Senyor Riba, jo el que vull saber és quants calers esteu perdent dia sí i dia també amb el pàrking de l’Hospital. Per cert, jo ja he fet la prova d’aparcar més de 3 hores seguides al Mc Donalds sense que ningú m’hagi dit res. Ho dic perquè si heu d’anar a l’Hospital sempre us podeu estalviar uns calerons…

4 – Pere

Igualada
26 març 2009, 08.53 h

S’agraeix l’aclariment. Crec que és molt positiu que des de l’administració s’expliquin les coses i es doni la cara. I, en resposta a la sol·licitud del comentari d’en Joan, la meva opció política no és l’Entesa.

5 – joana m.

igualada
26 març 2009, 11.41 h

Quina mena de societat es SIMA? Quines persones físiques la componen? Edemes dels inspectors hi han dirigents ó encarregats? Cobren? Hi ha consell d’administració? Si es axís,el consellers estan en nòmina? cobren per assistir als consells? fan beneficis? perden dinés? algú ho sap? m’ho poden aclarir?

6 – marc

igualada

26 març 2009, 13.29 h

Igualadins i forans, quan aneu a l’Hospital aparqueu al pàrquing del McDonald’s, Carrefour, etc… (com diu el Lluïset jo també ho he provat i funciona la mar de bé). Que es mengin les zones blaves i aquell magnífic pàrquing on mai hi han aparcat més de 10 cotxes al mateix temps.

7 – Aprenent de finances

Vilanova

26 març 2009, 15.47 h

Ui Sr. Riba!!! El veig enfadat. Si ha de ser el futur alcalde hauria de pujar el nivell de les respostes sense entrar en possibles provocacions. El tenia en millor consideració. El contingut em sembla correcte però no les formes.

Veiem que ens diu el Sr. Riba i entrem en el tema:

“Si fos l’Ajuntament qui prestés el servei de forma directa seria una taxa no subjecte a IVA. La prestació del servei s’ha encomanat a l’empresa SIMA, que a l’igual que quan prestava el servei SABA i aquesta empresa està subjecte a IVA, per la qual cosa l’IVA s’ha d’entendre inclòs en la tarifa aprovada sense procedir a cap increment de la mateixa”.

Ara ja queda clar. Ben respost!!!

D’això en dic el negoci del “Robert de les cabres”. Que algun economista m’ho expliqui.

L’Ajuntament cobra a SIMA 1,20€ per una hora d’ocupació de la via pública en forma de taxa. SIMA cobra al ciutadà 1,20€ però amb IVA inclòs. Això vol dir q 17 cèntims van a Hisenda i SIMA es queda amb 1,03€.

En resum, SIMA cobra 1,03€ (+IVA) i paga a l’Ajuntament 1,20€ de taxa.

Per q ho entengui millor a veure si algun expert en finances em pot respondre: És cert que de cada 100.000€ que l’Ajuntament ingressaria si cobrés directament la taxa al ciutadà resulta que ara com que ho cobra SIMA l’Ajuntament només ingressa 86.206,90€ i la resta va a Hisenda en forma de IVA?

Hem de suposar a més que SIMA deu tenir unes despeses d’administració i algun amic que la dirigeix.

Aquesta SIMA estarà sempre en la més absoluta ruïna.

Ja veig que caldrà apujar la taxa de zona blava per eixugar els deutes de la SIMA. Però com q això encara provocaria més deute millor pels q som se fora q apugin l’IBI per eixugar deutes. Almenys seran només els igualadins els que paguin les incompetències dels seus polítics.

8 – montse
odena
26 març 2009, 16.46 h

Per motius de feina estic sovint pels voltants del nou Hospital, però no faig servir la zona blava ni el parking, soc usuaria del parking Carrefour, o zones on no s’ha de pagar. L’altra dia pels volts de les 9 del matí vaig creuar-me amb la noia que revisa la zona blava, portava una motxilla petita a l’esquena i l’aparell de les multes a les mans. Entre mi, vaig pensar, quina feina tindrà aquesta noia, si no hi havia cap cotxe ocupant les zones blaves. Una persona cobrant per passejar.

9 – Ablert Rossell

Igualada

26 març 2009, 17.29 h

En el seu dia vaig trobar molt encertat l’article d’en Pep Solé i ara he trobat igualment encertada la resposta d’en Jordi Riba. En relació a l’afiliació política que em demana el Joan, cap ni una. D’altra banda, trobareu les respostes a moltes de les preguntes que es formulen als comentaris a la web de l’Ajuntament d’Igualada, fent clic al banner de Sima. Òbviament altres preguntes (les més tendencioses) no queden respostes i que cadascú s’imagini el que vulgui.

10 – Octavi Rodin

26 març 2009, 18.34 h

1r.- A mi la resposta del Jordi Riba em sembla correcte, bastant més que l’article del Pep Solé. Ell sap que la informació que demanava la podia obtenir molt fàcilment, i malgrat tot no dubtà en sembrar insinuacions i sospites fora de lloc.

2n.- Això no obsta al fet que l’equip de l’Entesa ha comès amb el tema de les zones blaves la badada més grossa que pugui cometre qualsevol polític, creure’s que té la raó fins al paroxisme. Ara té 10.750 raons per a rectificar, d’aquí un temps podrien ser 10.750 raons per a plegar.

3r.- Ho sento Joan, de la meva afiliació política o de la població on visc no n’has de fer res.

11 – Josep M. Torras Payerol

Igualada
26 març 2009, 18.51 h

Albert Rossell,
Sé que ets una persona de bona fé però suposo que no deus ser autònom i no deus desgravar, per exemple: Els tiquets del pàrquing, de les autopistes, de la gasolina o tantes altres despeses generades en el transcurs del treball d’un autònom o en més modern “free lance”, per tant no saps la importància que te per la gent que ho és i si ho ets, si que ho deus saber.

A la pregunta d’en Pep i la meva d’on hem de anar a demanar la factura, queden respostes que no estan a la web de SIMA i mira, no tothom pot consultar Internet, sobre tot persones grans. 

Per tant em pots dir el procediment que hem de seguir per demanar la factura amb IVA?

Hem de perdre el nostre temps i anar a la seu social de SIMA? 

Està indicada en el tiquet?

Podem demanar a les persones de SIMA, que vigilen les zones blaves, que ens la facin amb la maquineta?

Està preparada la maquineta per fer-ho?

Perquè no se’ns va avisar abans de que ho podíem fer? (Taxa o servei)

Com pot controlar SIMA si un tiquet ha sigut fet servir per un autònom i no es un tiquet que ha recollit o a demanat a una altre persona que no té dret a desgravar, sinó es fa la factura in situ?

Perquè si és axis, crearem un banc de tiquets i desgravarem tots els que trobem, ens donin o fem servir!

Ens ho permetrà hisenda?

No creus que totes aquestes preguntes a hores d’ara ja haurien de tenir resposta o és que aquí sempre es fan les coses sense pensar i després es surt del pas com es pot. 

Això no és gens professional i els criteris d’empresa brillen per la seva absència.

Ah! Aquestes preguntes no son tendencioses! Simplement preguntes.

Espero que me les contesti en Riba, que per això és un servidor dels ciutadans o només contesta quan esta irritat o quan l’hi dóna la reial gana?

12 – Montserrat Requena

27 març 2009, 18.38 h

ARA NO SE SI M’ENFADO O ME’N ALEGRO

Al mes de gener vaig demanar a SIMA que em fes factura dels tiquets d’aparcament, ja que com a autònoma hi tenia el dret a desgravar-me l’iva. La resposta de SIMA, després de tres trucades i de consultar-ho amb comptabilitat va ser que no els hi havien demanat mai, i que ells no feien factures. El meu gestor em va aconsellar no incloure-ho a la meva declaració de l’iva, per no tenir problemes, i així ho vaig fer.

Me’n alegro que en dos mesos les coses hagin canviat, i espero que en la meva pròxima declaració ja ho pugui desgravar (vull pensar que si).

M’enfado perquè he comprovat que un ciutadà “normal” no hi té res a fer, jo no me’n vaig sortir.

Me’n alegro que hi hagi persones com el Pep Solé que hi dediquin el seu temps i a anoiadiari perquè ho fa possible.

13 – Josep M. Torras Payerol

Igualada
28 març 2009, 11.06 h

Agafant el comentari del Sr. Riba i el post de la Montserrat i hi ha quelcom que ens hauria d’explicar el Sr. Riba.

Cito literalment: “No obstant això, qualsevol interessat que vulgui obtenir una factura s’ha d’adreçar a l’empresa SIMA amb el corresponent comprovant perquè li pugui emetre la factura específica, vaja quelcom tan “estrany” com el que han de fer els professionals que dedueixen IVA, per exemple d’autopistes, que han de seguir un procediment similar.”

I jo encara estic esperant la seva resposta, sobre les meves preguntes. O està mal informat o ho fa a posta o no en te ni idea de com funcionen les coses que estan al seu càrrec. 

On son els criteris professionals i empresarials dels que en fan bandera?

Quant a josepmtorras

Definit per una filla meva!!!: Polític apolític, mig anarkista i mig convergent, mig de dretes i mig d'esquerres, tot depen del canto per on es miri, entre conservador modern i lliberal de paraula... Definit per mi mateix: Sóc un animal rumiant, m’explico, ho llegeixo i escolto tot sense pair i desprès a casa per la nit rumio, el que he vist, llegit i escoltat i en aquest bloc vull posar les meves cabòries, idees, esbossos de les meves moltes caparrades i també les meves fotografies, com a cultiu del meu "ego". Em considero humanista i lliberal i no tolero la mentida ni la hipocresia encara que educadament l’aguanti. Considero que és la pitjor ofensa que et poden fer és prendre’t per babau i desgraciadament aquest sembla que és l’esport nacional. Em fereix la sensibilitat el poc respecte pels demés i la grolleria. Sóc molt autodidacta i vull advertir que ningú m’ha de dir com he pensar o fer, si bé estic obert a aprendre de tothom, però no a repetir la lliçó ni els tòpics de ningú, sempre prefereixo tenir les meves pròpies idees escoltant les altres opinions, rumiant i traient conclusions per mi mateix. Sóc un fan de de la intel·ligència encara que sigui tan escassa. I de la gent senzilla i humil, dels quals puc dir que encara tinc molt a aprendre, els llestos i els espavilats no formen part dels meus essers preferits.
Aquesta entrada ha esta publicada en Posts en Català. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s