El POUM d’Igualada i l’acudit de l’Eugeni.


Després d’uns dies de meditar, estudiar, escoltar i llegir molt sobre el POUM, crec que tinc ja una idea més o menys feta, sobre el mateix i si em perdoneu començaré amb un acudit de l’Eugeni, sense el got de whisky, encara que potser no hi desentonaria.

Saben aquel, de un señor que se habia caido por un barranco muy profundo y en el último momento, pudo agarrarse a una raiz muy frágil quedando colgado del vacío y que empezó a dar gritos pidiendo ayuda:

· Socorro, que alguien me ayude!!

Después de un buen rato, desgañitandose sin que nadie le hiciera caso, de pronto se oyó una voz de ultratumba diciendo:

· Soy el Senyor de los cielos y voy a mandarte un bando de Angeles querubines que te vendrán a buscar en medio de una música celestial y agarrándote por los hombros, con la fuerza de sus alas, te levantarán por los aires y te depositarán en un lugar seguro, sin que sufras ningún daño.

El hombre se queda como anonadado, por aquellas palabras y después de una corta meditación grita:

·Hay alguien más?”

Doncs bé, a mi la impressió que em dona aquest POUM després d’haver escoltat les paraules del Sr. Pamies intentant explicar-lo, és l’acudit de l’Eugeni.

M’explico. Segons l’il·lustre regidor i parlo en termes molt generals – després ja filarem mes prim – s’ha d’esponjar la ciutat o sigui crear una ciutat dormitori. S’han de foragitar les indústries. Vindran empreses de serveis d’última generació i de high technology (Anoia Silicon-Valley). Es crearan 6.000 habitatges per la manca que n’hi ha, especials per acollir a ingeniers i tècnics d’altíssima qualificació, que treballaran als polígons del voltant i dormiran a Igualada. Per generació espontània el POUM creara uns 8 o 9.000 llocs de treball altament qualificats, i el més bonic de tot, s’autofinança, si senyor el que han escoltat! Un POUM, que no necessita de res ni de ningú per ser una panacea per Igualada, simplement pel fet de dir-se POUM. És com el corn de l’abundància, tot raja per si sol, or i bondats per tothom. I van viure feliços i van menjar molts anissos.

Però clar la realitat es crua i tossuda i la demagògia no serveix per tapar les mancances de les coses.

Aquest post el volia intitularEl POUM, amb nocturnitat, premeditació i traïdoria, però em sembla que amb un sol qualificatiu ja n’hi ha prou.

Planificació: Un pla urbanístic tant ambiciós com vol ser un POUM, no es pot fer des d’una sola perspectiva, per molt pseudo-progresista que se sigui. Planejar el futur de la ciutat, requereix el consens i el punt de vista de tota la ciutat, ciutadans, associacions, comerços, indústries i altres forces vives i d’una col·laboració molt estreta. Quatre gats disfressats de “pijo progres”, no poden hipotecar el futur de la ciutat, ni per quatre ni per deu anys, encara que la supèrbia els hagi enlairat a altures inabastables per la resta dels ciutadans. A l’oposició li han deixat dos mesos justos per reaccionar, quan ells han fet el pla durant molt de temps amagats de tots i de tothom o potser no precisament de tothom i a algú ja li va bé aquest procedir.

Primerament parlem de habitants: Segons el POUM Igualada esta prevista per 90.000 habitants o sigui quelcom més que duplicar la població. Només una petita juguesca per constatar l’absurd de la proposta: Repto al Sr. Pamies a mirar el padró Municipal i m’hi jugo un cigró de l’Anoia, que aquest any disminueix respecte el anterior. L’augment de l’atur i manca d’ocupació nova, fa que molts nouvinguts quan s’acabin les prestacions socials, o se n’aniràn cap a altres llocs o tornaràn als països d’origen. Per tant en una situació de decrement d’habitants i de rècord en tancament d’empreses, com es pot planificar suposant un increment i menys tan brutal, llevat que es faci pensant en la segona meitat del segle XXI?

Polígon Industrial: “Igualada ha de tenir una entrada digna”, no sé a que es refereix amb aquesta bajanada que fa servir per justificar la re-qualificació terreny industrial cap a habitatges, creant una illa al mig d’indústries (que deixaran d’existir en el moment que se’ls hi posin els habitatges). No hauria estat millor establir una zona de serveis a continuació dels que ara ja hi ha a la banda dreta direcció sortida d’Igualada, mossos, McDonald’s, concessionaris, transportistas. Serveis que farien de barrera natural entre els habitatges i les industries, per comptes de intentar posar habitatges a l’altre banda, en mig de les indústries?

Barri del Rec: Aquí la cosa ratlla a nivell de paranoia. Industria existent, doncs zona verda al canto i desqualificació del terreny, per que no fos el cas que es poguessin pagar el trasllat i establir-se a l’altre banda del riu. Avingudes a nivell de la Rambla entre 16 y 21 metres d’ample, derruint tot el que els hi surt al pas. Esborrant la memòria històrica del barri. Carrers previstos per passar pel mig de fabriques en actiu. Re-qualificacions que no arriben a un quart del seu valor actual. Ja veurem com poden reaccionar els Bancs, que donen crèdits a les indústries amb la garantia sobre el valor dels edificis. Alguns industrials d’aquest barri potser hauran de donar les claus de la seva fabrica a l’Ajuntament i que continuïn ells. Apart de que no esta prevista cap nova ubicació per les industries existents, que entre empleats directes i indirectes sumen més de mil persones i tampoc han previst cap ajuda pel trasllat. Mes aviat com ja he explicat, se’ls hi rebaixa el valor de la seva propietat al vint-i-cinc per cent, dels valors peritats últimament.

Tampoc s’explica qui ús li donaran a la depuradora dels Adobers. Tindrem depuradora sense adobers? Qui la pagarà?

Ens podem pagar el luxe de destruir encara més llocs de treball amb l’atur que estem patint? Com ho pensen compensar d’una manera realista i fefaent? D’això se’n diu planificar?

Per cert, veig que en el POUM, ja no és el carrer del Rec, sinó la ronda del Rec. Ara que ja s’han fet pagar a tots els veïns les contribucions especials, dient que era un carrer i no una Ronda. Tot fet perquè els pagans d’aleshores no puguin reclamar ara. Ells ja deien que seria una Ronda i no un carrer i els van tractar d’interessats, i pel que es veu l’únic que va fer l’Ajuntament va ser argumentar des la posició de la força, i amb el menyspreu pels ciutadans de sempre.

Ciutat per bicicletes i vianants o amb grans noves avingudes per cotxes? Contradicció flagrant i hipocresia sens límits!

6.000 habitatges previstos: Sembla ser que algú te un problema per consum d’al·lucinògens. Persones molt assenyades del ram de la construcció, parlen de que en aquests moments ja hi han no menys de 2.000 habitatges lliures entre nous i usats a tot Igualada, que hi ha problemes mes que seriosos per vendre’ls i aquests il·luminats que deuen viure en un altre mon, potser en l’Olimpi dels deus, no se n’assabenten d’aquestes minúcies?

Index d’edificabilitat: Tots els terrenys propietat de l’Ajuntament estan amb index d’edificabilitat molt alts. No solament això sinó que en alguns casos la base del coeficient no es fonamenta en la superfície del terreny en si, sinó ampliant-ho amb la dels carrers adjacents, amb el qual el index de edificabilitat, és en aquestos casos estratosfèric. Tot amb el greuja comparatiu en el index emprat en terrenys adjacents i les industries. Sembla ben bé que vulguin eixugar el deute (per mala gestió) de l’Ajuntament a base de re-qualificar-se ells mateixos, en detriment de tota la resta de propietaris.

Comerços: No sé si hi ha alguna persona que no hagi constatat la quantitat de botigues tancades que hi han a Igualada, centre inclòs. Doncs WTC, Outlets i altres herbes amenacen de posar-ni unes quantes centes més. En fi més al·lucinacions perilloses.

Polígons al voltant de l’Anoia: Segons ells, aquestos són els que faran que Igualada passi a ser una ciutat de serveis. No fa pas massa, la posada en venta de parcel·les d’un Polígon Industrial als voltants d’Igualada ha quedat deserta. Pot ser es pensen que la gent vindrà a l’Anoia perquè som els mes guapos i que a Igualada es crearan unes empreses d’última generació, perquè som collonuts i perquè tenim un Ajuntament de progressistes i neolliberals. Procurem no perdre el poc que tenim, que lo demés són ocells volant.

Destrucció de sol industrial: Continuant amb el deliri, es proposa destruir 895.000 m2 de sol industrial!!! I només la creació a la part del Pla de la Massa NO de 40.000 m2 nets per empreses d’alta tecnologia! Quines? La suma del terreny industrial en els polígons del voltant (Vilanova, Tossa i Castellolí) es de 470.000 m2 nets, (sense comptar el d’Odena, que està pendent d’aprobació), alguns dels quals ja estan ocupats per empreses que ja hi eren. Amb l’agreujament de que en el cas que fos possible, que les industries que es volen foragitar d’Igualada, anessin a aquestos polígons, apart del enormes costos de trasllat, en tindrien altres d’extres per desplaçament i per us de vehicles privats amb el consum energètic i l’augment de la pol·lució que això suposa. Ja hem comentat que la posada a la venda pública de parcel·les d’un d’aquestos polígons, s’ha declarat deserta per manca de compradors. Em pot explicar el Sr. Pàmies amb quines empreses compten, per poder-hi donar serveis des de Igualada, velles o noves? A qui donaran servei? Alguna idea? Com es compensa tot plegat?

Estudi econòmic i de viabilitat: Quatre fulls mal escrits, sense cap proposta seriosa, (clar que el WTC amb un pressupost de € 70 milions és va presentar en només dos folis), amb l’eufemisme de “pla autosuficient, que significa que a Igualada qualsevol obra que es faci d’ara en endavant, serà pagada amb contribucions especials, amb l’agreujant d’un 50% d’habitatge protegit inclòs (a edificar obligatòriament, en dos anys el protegit i en quatre el lliure), a costa de la butxaca dels damnificats pel POUM, per més inri. D’on es pensen que surten els diners? Prenen els ciutadans, per una vaca lletera? Volen matar la vaca?

Tot plegat és un gran desgavell, que a part de les al·legacions i de la indignació que ha generat en moltes capes de la societat Igualadina, encara tenen la desvergonya de presentar-ho com un bé per Igualada.

Espero que les al·legacions tirin erera la major part d’aquesta aberració urbanística i que el PPc, posi una mica de seny i deixi de fer el joc a aquestos il·luminats, votant en la definitiva en contra d’aquest contrasentit. Sinó haurem de pensar que hi ha quelcom que no sabem, i que fa que l’alcalde els tingui agafats pels bemolls i com anyells votin cada vegada amb ells, fent veure que es pel bé del poble. Perquè no crec que sigui només pel mig càrrec de confiança que els hi han regalat i del que se’n fa un us, diguem-ne de manera suau, casolà.

Per tot el exposat i després d’escoltar els arguments dels salvadors d’Igualada, acabo dient: “ Hay alguien más!!!

Fins un altre i tapeu-vos bé que fa un fred que pela.

Josep M. Torras Payerol

Quant a josepmtorras

Definit per una filla meva!!!: Polític apolític, mig anarkista i mig convergent, mig de dretes i mig d'esquerres, tot depen del canto per on es miri, entre conservador modern i lliberal de paraula... Definit per mi mateix: Sóc un animal rumiant, m’explico, ho llegeixo i escolto tot sense pair i desprès a casa per la nit rumio, el que he vist, llegit i escoltat i en aquest bloc vull posar les meves cabòries, idees, esbossos de les meves moltes caparrades i també les meves fotografies, com a cultiu del meu "ego". Em considero humanista i lliberal i no tolero la mentida ni la hipocresia encara que educadament l’aguanti. Considero que és la pitjor ofensa que et poden fer és prendre’t per babau i desgraciadament aquest sembla que és l’esport nacional. Em fereix la sensibilitat el poc respecte pels demés i la grolleria. Sóc molt autodidacta i vull advertir que ningú m’ha de dir com he pensar o fer, si bé estic obert a aprendre de tothom, però no a repetir la lliçó ni els tòpics de ningú, sempre prefereixo tenir les meves pròpies idees escoltant les altres opinions, rumiant i traient conclusions per mi mateix. Sóc un fan de de la intel·ligència encara que sigui tan escassa. I de la gent senzilla i humil, dels quals puc dir que encara tinc molt a aprendre, els llestos i els espavilats no formen part dels meus essers preferits.
Aquesta entrada ha esta publicada en Posts en Català. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

4 respostes a El POUM d’Igualada i l’acudit de l’Eugeni.

  1. Miquel Saumell ha dit:

    Vaig deixar un comentari fa un parell de dies a la pàgina dels "Amics del Rec" mostrant la meva estranyesa pel fet que aquesta associació sembla donar per fet que al barri del Rec ja no hi haurà cap activitat industrial. Sigui per censura, oblit o deixadesa el fet és que el meu comentari no ha sortit publicat.

  2. Eva ha dit:

    No coneixia amb profunditat el contingut del POUM…però després de llegir els teus comentaris el primer que sento és indignació. I dic indignació per no dir-ne una de més grossa. No entenc res, però res de res. I em deixa al·lucinada com davant de la realitat de la nostra ciutat, de la nostra comarca, hi puguin haver punts de vista tan diferents sobre com 'posar-hi remei'. En aquest pla hi ha tants disbarats junts que un acaba pensant que ni que s'ho proposessin serien capaços de fer-ho expressament.Però el que em fa més por de tot és pensar que nosaltres, els igualadins i igualadines, poguem actuar amb la indiferència de sempre i deixar que es surtin amb la seva. Haurem de fer alguna cosa, no? Potser va sent hora de que a l'Ajuntament s'adonin que les decisions les han de prendre pensant en els ciutadans i no en les seves cadires. Seran molt d'esquerres, molt progressistes i molt neolliberals (com jo mateixa) però sento ben bé que hem tornat al temps de la Il·lustració: "Tot pel poble, però SENSE el poble". I jo per aquí no hi passo. Algú més s'apunta?. Aquesta vegada NO PASSARAN.

  3. Retroenllaç: Ja n’hi ha prou de comèdia i s’ha acabat el bròquil! La posició de Igualada Comerç ja no és contra el Rec.0 sinó contra la Igualada de tots. | aqualata

  4. Retroenllaç: Somiant de peus a terra amb el Sr. Riba, futurible aspirant socialista a l’Alcaldia d’Igualada. | aqualata

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s