Cable de fibra òptica a Igualada i algunes preguntes una mica impertinents.


Aquesta setmana he llegit un article en un mitjà local sobre el projecte d’implantació de la fibra òptica a Igualada.

D’una banda amb gran desplegament de propaganda el Sr. Riba ens explica el bo i meravellós que és i de l’altre el periodista que fa una bona feina intentant posar a l’abast de tots plegats el que és i el que significa la tecnologia de la fibra òptica.

Seguint el fil de l’article, veiem que aquesta es una inversió dels plans d’ocupació del FEOSL. A part de ressaltar com a propaganda política en dir que significa el 11% de totes les inversions estatals en fibra òptica, amb un import als voltants de uns € 1.500.000, que em sembla molt be que es gastin en quelcom més que en voreres, llambordes, llums i semàfors.

Es donen explicacions sobre la velocitat amb que es donarà el concurs i les preses per fer-ho – que també m’està bé – i entre línies en Riba ja insinua que vol crear una empresa estil SIMA – sic – que seria la que ha de gestionar la fibra òptica a Igualada.

Valguem el cel! Que no en hi a prou amb la nefasta gestió municipal de l’empresa d’aparcaments, que ara en vulguin crear-ne una altra a la seva imatge i semblança?

I després d’aquesta introducció començo el meu torn de preguntes:

Es parla de les grans avantatges per les empreses, .……. poder descarregar documents a major velocitat, navegar per Internet sense retrasos ni esperes……..videoconferències en temps real, enviar grans paquets d’informació a clients i socis (per exemple, planells o programes informàtics de gran volum) i controlar grans quantitats d’informació des d’un simple ordinador …..

Tot això ja es fa ara a velocitats menors i tot i admetent que la fibra òptica no te comparació en quant a velocitat i qualitat, a menys que es maneguin diàriament molts grans volums d’informació, com per exemple en empreses àudio visuals, d’informàtica, multinacionals, etc. no sol ser un valor determinant de competitivitat. Ja es veu en l’interès que desperta en l’Estat aquest tipus d’inversió.

Però com ací volem ser pioners en alguna cosa més que en l’atur, hem pensat que això pot ser un factor diferencial. Però quantes empreses necessitades d’això hi han a Igualada? Quantes en vindran per tenir-ho? Per la resta dels mortals PIMES i particulars, apart de la comoditat i el petit estalvi de temps, el cost per volums poc importants no sol ser massa adequat. Algú deu haver mirat primer qualitat/necessitats reals/preu, però sembla més aviat una nova llambregada. Però un caprici és un caprici, i sembla que aquest govern en sap molt d’això.

Però deixem-ho així, els industrials, empresaris i particulars que s’ho poden pagar, podran gaudir d’aquestes avantatges, a vegades necessàries i altres no tant, però allà cadascun, amb els seus diners.

El que no entenc de cap de les maneres, però no em sorprèn – ves a saber perquè – és que resulta que la primera tongada de totes aquestes avantatges per empresaris i industrials no estan dirigides a ells, sinó que la primera fase d’aquesta fibra òptica donarà servei a ….. equipaments municipals i serveis publics (Ajuntament, escoles, L’Hospital, les comissaries policials etc)…

Resumint i que algú em rectifiqui si m’equivoco, totes aquestes avantatges esmentades, serviran perquè amb els diners de tots, els equipaments municipals funcionin molt millor, doncs la velocitat que els hi donarà la fibra òptica – la de la llum – farà que hi hagi una millora espectacular en els serveis que donaran als ciutadans, i que seran proporcionals a la diferencia entre el ADSL i la fibra òptica, o no?

Per cert aquestes connexions seran molt econòmiques, doncs les pagarem de més a més tots els ciutadans. I els beneficis de l’empresa que vol muntar el Sr. Riba vindran de carregar tots aquest costos a les empreses i particulars que en facin ús i que pagaran els seus costos i els de les empreses publiques i equipaments. Un servei absolutament socialitzat, d’Entesa o de tu ja m’entens. Es crea una necessitat, uns la paguen i els altres en fan us gratuïtament. Mentre l’empresa Municipal fa competència deslleial – amb els diners de tots – a altres empreses que es juguen els seus.

Però clar, això sembla que sigui començar la casa per la teulada, com sempre. Si el que és vol és crear una xarxa de fibra òptica per generar nous llocs de treball i per donar un plus a les empreses que es vulguin instal·lar a Igualada i a les que ja hi són, no hagués estat mes lògic començar per oferir aquest servei a les empreses privades i no a les públiques? A què ve aquest afany de crear-ne una per donar el servei? Segur que ja tenen a la vista algun gerent amb ADN socialista i sense feina per la nova empresa o no?

Perquè els avantatges esmentats .……. poder descarregar documents a major velocitat, navegar per Internet sense retrasos ni esperes……..videoconferències en temps real, enviar grans paquets d’informació a clients i socis (per exemple, planells o programes informàtics de gran volum) i controlar grans quantitats d’informació des d’un simple ordinador ….. no em lliguen ni amb centres cívics, ni amb l’Ajuntament, ni les escoles i si m’apures ni amb les comissaries i pot ser ocasionalment molt ocasionalment serveixin per alguna cosa molt concreta de l’Hospital – que per cert van hi haver de filtrar certs accessos dels ordinadors perquè hi havien moltes connexions a xarxes socials que no tenien res a veure amb la feina hospitalària, cosa que també succeïx a altres equipaments municipals. Amb la fibra òptica aniran molt més ràpids els facebooks, els twitters i altres connexions interessants.

Resumint, que la fibra òptica la facin servir les empreses TIC és una cosa. Que els equipaments i serveis municipals siguin prioritaris en fer us d’aquest servei una altre molt diferent.

El que em dona, una vegada més, un perfum d’aquest tarannà superb que gasten aquesta gent que tenim al càrrec de l’administració de la ciutat i que de tant mirar-se al melic obliden quines són les verdaderes prioritats i necessitats de la Ciutat.

Fibra òptica, benvinguda sigui. Fal·làcies polítiques, tan poques com sigui possible.

Fins un altre.

Josep M. Torras Payerol

Quant a josepmtorras

Definit per una filla meva!!!: Polític apolític, mig anarkista i mig convergent, mig de dretes i mig d'esquerres, tot depen del canto per on es miri, entre conservador modern i lliberal de paraula... Definit per mi mateix: Sóc un animal rumiant, m’explico, ho llegeixo i escolto tot sense pair i desprès a casa per la nit rumio, el que he vist, llegit i escoltat i en aquest bloc vull posar les meves cabòries, idees, esbossos de les meves moltes caparrades i també les meves fotografies, com a cultiu del meu "ego". Em considero humanista i lliberal i no tolero la mentida ni la hipocresia encara que educadament l’aguanti. Considero que és la pitjor ofensa que et poden fer és prendre’t per babau i desgraciadament aquest sembla que és l’esport nacional. Em fereix la sensibilitat el poc respecte pels demés i la grolleria. Sóc molt autodidacta i vull advertir que ningú m’ha de dir com he pensar o fer, si bé estic obert a aprendre de tothom, però no a repetir la lliçó ni els tòpics de ningú, sempre prefereixo tenir les meves pròpies idees escoltant les altres opinions, rumiant i traient conclusions per mi mateix. Sóc un fan de de la intel·ligència encara que sigui tan escassa. I de la gent senzilla i humil, dels quals puc dir que encara tinc molt a aprendre, els llestos i els espavilats no formen part dels meus essers preferits.
Aquesta entrada ha esta publicada en Posts en Català. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

4 respostes a Cable de fibra òptica a Igualada i algunes preguntes una mica impertinents.

  1. Jordi ha dit:

    Com a gran coneixedor d'aquest projecte crec que hi ha algún aspecte que no ets gaire precís i t'aclararí.Si s'arriben a 60 seus (dependències municipals, generalitat, diputació, etc) són 60 seus conectades amb fibra òptica. Aquest fet directament té la implicació de que aquestes 60 seus no disposin de 60 linees ADSL ni telèfons, ja que van directament des de la seu concentradora.Aquest fet fa que: 60 seus * 40 euros/mes (13 de quota, + 30 de ADSL) = 2400 euros/mes d'estalvi. Això fa un total de uns 30.000€ a l'any.Per continuar el fet de connectar administracions públiques és per qüestions de competivitat. És legal fer autoprestació però no oferir serveis als usuaris finals (no administració).Però el fet distintiu de disposar una xarxa troncal de fibra fa que el municipi es transformi directament en "amigable" i "apetecible" pels operadors.Aquí entrarien dues opcions:1.- Aquests operadors ja que no despleguarien infraestrucutres ja que les disposaria l'Ajuntament els hi pagaria un cánon per la utilització (ja que aquests no farien una inversió de 1.5milions però si de 15.000€ per començar a treure beneficis). Amb això la gent d'Igualada podria optar a tenir molt bones connexions a preus acceptables.2.- Si es crea una empresa municipal (estil Vigip a Viladecans) pot gestionar aquesta infraestructura fent-la interessant per operadors però apart amb uns preus més assequibles. (http://www.lavanguardia.es/internacional/noticias/20100323/53897933739/viladecans-crea-una-red-de-internet-municipal-para-evitar-la-fractura-digital.html)Tot això és directament benefici per Igualada (al meu parer). Apart de la velocitat elevada que comentes.També es interessant ,si tens temps, et puguis fullejar estudis on surten projectes arreu del mon i on es demostra que 1€ invertit en fibra òptica repercuteix en bastant més de 1€ en el lloc on s'ha invertit.Tothom, o això crec, veu clar que no té sentit posar un polígon a un lloc sense una autopista propera, o amb bones comunicacions. O posar una multinacional sense un aeroport proper. Primer es sol posar les condicions adeqüades i a posteriori esperar a que creixin les coses.

  2. Jordi, Primerament agrair les teves aportacions, sempre es bo escoltar a algú que és gran coneixedor de un projecte, t'assegur-ho que he llegit i rellegit el teu escrit, encara que t'haig de dir que jo comentava l'article d'un mitjà local i les meves apreciacions es movien en el contingut d'aquest article.Però ara que tenim més paràmetres podem continuar argumentant.Mira la comparança que em fas dels mòdems ADSL i telèfons, perdonam però no l'entenc. M'estàs dient que la fibra òptica amb una inversió de un € 1.500.000, més el que ha costat el cablejat anterior i que pagarem o ja hem pagat entre tots, no te cap valor? Que aquestes 60 seus, tindran la comunicació per cable gratuïta o les inversions que s'han fet per tenir-la no compten? Perquè clar quan pagues l'ADSL, no solament pagues per el mòdem, sinó per tota una altre serie de conceptes infraestructura inclosa i fent números senzills crec que la fibra òptica costa bastant més que tenir un mòdem o no es així? O tu comptes que la fibra òptica es gratuïta i per això els € 30.000 d'estalvi a l'any. T'assegur-ho que 60 seus (dependències municipals, generalitat, diputació, etc) es gasten aquesta quantitat en cacauets i no les 60 juntes, sinó cadascuna pel seu compte. “…….Per continuar el fet de connectar administracions públiques és per qüestions de competitivitat. És legal fer auto-prestació però no oferir serveis als usuaris finals (no administració)……..”O sigui que la fibra òptica de la que s'expressen tantes avantatges pels empresaris, ara resulta que no és pot oferir directament a ells i per favor quan parlis d'administracions públiques, no parlis de competitivitat, aquesta no es precisament una virtut per la que es distingeixen les mateixes o tu creus que si? Endemés m'estas dient que si no es constitueix una empresa municipal, aquesta infraestructura no és pot oferir a empresaris i públic en general?Si la fibra òptica fa que el municipi es transformi en “amigable” i “apetecible” pels operadors, que ho fa que hi hagi tan poc interès i que Igualada obtingui el 11% de d'inversió estatal en fibra òptica pagada amb fons públics. M'estàs dient que som els mes espavilats o potser uns dels mes llestos de l'Estat Espanyol?De les teves dues opcions, m'estàs parlat de que els operadors, per comptes d'invertir 1,5 milions, només n'invertirien 15.000 € per començar a treure beneficis, o sigui que per una banda fem un favor a les operadores i per l'altre sembla ser que els 1,5 mill-ions d'inversió són un regal que no ha de pagar ningú. D'on et penses que surten aquests diners sinó dels nostres impostos. S'ha de comptar l'amortització d'aquests diners quan es conta el cost del servei. Quina classe d'economia es aquesta, en la que invertim els diner públics i se'n beneficien “certes” empreses privades, on es el retorn?I mira d'empreses Municipals ni me'n parlis, tothom sap per que serveixen, és creïn amb l'excusa que es vulgui i per a mostra dos botons:http://tinyurl.com/ye7u57rhttp://tinyurl.com/y89wu56….

  3. …….La noticia de la Vanguardia sobre Viladecans és simplement una noticia que no em demostra res, perquè al final hauríem de veure com repercutiran i es pagaran els 3 milions d'euros i quin serà el cost addicional de les operadores, regalar coses amb els diners de tots es fàcil, però per sort o per desgracia tot es paga inclòs el cost de d'infraestructura de l'empresa Municipal amb gerents amics i altres de la corda i això no va inclòs en els 3.000.000 d'euros, sinó que es un cost fixa, mes rera mes any rera any, que suporten els ciutadans a més de la inversió inicial i del que cobrin les operadores. Les excuses de la fractura…etc… són molt boniques, però tot s'ha de pagar i els Ajuntaments no estan per masses floritures i menys actualment.Finalment perdone'm que et digui, que les condicions adequades les ha de decidir els empresaris i la societat civil, no els Ajuntaments pel seu compte i menys posant el carro per davant del ruc.Com ja he dit fibra òptica per les TIC absolutament si! Fer servir com excusa les empreses per prioritzar lo públic sobre lo privat i aprofitar la avinentesa per crear més empreses Municipals, absolutament no!Cordialment.Josep M.

  4. Aleix ha dit:

    Josep M.,Estic completament en desacord amb la teva reticència sobre el projecte, i l'excuso perquè m'imagino que tu ja tens connectivitat i potser no ets conscient de les serioses mancances a tots nivells que hi ha en aquest sentit. També com a coneixedor del projecte, miraré de comentar-te les repercussions que pot tenir no només per la ciutadania sinó també per la comarca.En primer lloc i com comenta el Jordi, l'Ajuntament no és l'únic de Catalunya que desplega aquest tipus d'infraestructura. Tècnicament es fa necessària l'existència d'una empresa que gestioni aquesta infraestructura de cara a servir de pont entre les proveïdores de serveis (que faran competència entre elles i per tant repercutirà en un menor cost de connectivitat a Internet). Això a part de voler dir un servei de telecomunicacions properes al ciutadà, depenent de com es plantegi també vol dir llocs de treball locals i la creació d'un ecosistema empresarial de valor afegit al voltant d'aquesta infraestructura.On és el retorn d'aquests 1,5M€, preguntes? També com apunta el Jordi, existeixen estudis que calculen que una inversió d'aquestes característiques genera un retorn en la inversió que repercuteix en un 23% en el sector (instal·ladors, les empreses "amic" que dius tu que en tot cas estaran en règim de competència, proveïdors de serveis, operadores, etc.) i en un 77% en el PIB, de forma indirecta, com a resultat dels serveis de valor afegit que es podran oferir sobre la xarxa.Sobre la disjuntiva de si invertir-hi diners públics o no: dos dels països tradicionalment més liberals (UK i USA) defensen que aquest tipus d'infraestructures (FTTH) requereixen la intervenció pública perquè es puguin desplegar. Pensa que estem parlant d'amortitzacions (si s'hagués de fer amb diner privat) de 15 o més anys, i això encara per llocs on surti rendible fer-la. On no surti rendible, cap entitat privada hi invertirà (cas de les ADSLs, per exemple).Els estudis font de totes aquestes dades, si tens ganes de mirar-t'ho: el Connecting America National Broadband Plan, i el Digital Britain.En resum, del que es tracta aquí és de fer una cosa tan important per la ciutat com és traçar una nova xarxa, de titularitat i gestió MUNICIPAL (ni de Telefònica ni de cap altre operador privat), per on transitin les dades, on els privats venguin, en lliure competència, els seus serveis. El tema de la titularitat de la infraestructura, que potser sembla una tonteria, és la mare dels ous. S'està fent el carrer perquè després hi puguin passar vàries empreses de transport (operadores que et venguin l'accés a Internet), en lliure competència entre elles. Fins ara, el carrer era de Telefònica, que estava obligat per la CMT a llogar-lo a les empreses de serveis a uns preus marcats. Resultat: preus abusius de les ADSLs i manca d'inversió en nova infrastructura per part dels operadors privats, als que la situació ja els està bé.I finalment, quan dius que les condicions les han de posar els empresaris i la societat civil, sàpigues que el projecte compta amb el ple suport de les empreses i usuaris del territori que necessitem a dia d'avui d'aquesta connectivitat majorista.D'altra banda pensa que un projecte així no s'executa d'un dia per l'altre, i la demanda actual de les empreses que fan un ús intensiu de la xarxa ben aviat serà la demanda de la resta de la ciutadania. Jo, a títol individual i com a usuari intensiu de connectivitat de dades, estic molt content que l'Ajuntament hagi sabut veure que la demanda hi és i anirà en augment, i que s'hagi mullat amb un projecte d'aquesta envergadura en el moment adequat. Estic segur que d'aquí a uns anys les repercussions al territori d'haver-ho arrencat quan n'ha tingut la ocasió seran molt positives, tant per TICs com per no TICs, i et convido a seguir de ben a prop el projecte durant els vinents mesos si encara no n'estàs convençut.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s