Les coses clares i la xocolata espessa.


Conceptes a tenir en compte quan es parla d’empreses Municipals, especialment SIMA.

Aquest es un informe que em va fer un expert en el tema quan li vaig consultar sobre certes declaracions del Sr. Aymami, respecte a les Empreses Municipals, especialment en el apartat de SIMA, us el passo tal qual per intentar aclarir conceptes:

“Per tal d’evitar confusions amb la terminologia hem de diferenciar els conceptes:

Taxa és un tribut. La base imposable consisteix en la utilització particular (o l’aprofitament especial) del domini públic, la prestació de serveis o la realització d’activitats en règim de dret públic. Exemples clars són justament el pagament de pàrquings en zones especialment delimitades, l’espai per posar les cadires de la terrassa d’un bar, la bastida per fer obres, la recollida d’escombraries, etc.

Preu públic és una contraprestació que es paga per un servei que fa l’estat en igualtat de condicions que el sector privat, que ho fa en el marc del dret privat. Un exemple és el transport públic.

Impost és un tribut que es paga per la persona física o jurídica obligada en el marc del dret públic en favor de l’Administració sense que hi hagi una contraprestació directa o determinada, de manera que l’Administrador.

Els tres conceptes poden ser ingressos en qualsevol Pressupost de l’Administració corresponent. Poden haver-hi altres ingressos com les transferències d’altres organismes, Retribucions financeres, Ingressos patrimonials,  etc. Per això en els comptes que es publiquen en els Butlletins oficials es diferencien els Ingressos corrents (impostos directes i indirectes, taxes, transferències corrents i ingressos patrimonials) de les Operacions de Capital (alienació d’inversions, transferències de capital, actius financers i passius financers). En el capítol de Despeses també es separen les corrents (personal, bens corrents i serveis, financeres i transferències corrents) de les Operacions de Capital (inversions reals, transferències de capital, actius financers i passius financers).

El Pressupost NO és una compta d’explotació i no hi ha benefici o pèrdua, sinó excedents o dèficits.

Amortitzacions – És una partida comptable que no comporta moviment dinerari, però que consisteix en distribuir en un número determinat d’anys el valor d’un bé, de manera que en el moment de reposar-lo els diners s’hagin recuperat. Aquests períodes de temps normalment són fixats per la Junta General seguint uns paràmetres de Hisenda pública. En l’empresa mercantil és una despesa que limita el benefici i per tant l’impost de societats. No és el mateix el demèrit que té un solar (amortització que quasi mai es fa perquè el sol en teoria no perd valor –  llevat que es tingui una concessió per període determinat, s’estigui a precari, etc – que un edifici – normalment 20 anys – que un aparell informàtic – que avui sol amortitzar-se en 4 anys – però que no és una obligació, sinó una bona pràctica de gestió)

Cánon – És una quantitat regular fixada a l’alça. És un tassa normalment per un servei (cànon per còpia privada, per televisió, pel cobrament d’impostos, etc) i en aquest cas pel servei que li descarrega a l’Ajuntament per gestionar els aparcaments, per la grua municipal, i pels aparcaments subterranis.

La practica corrent en molts ajuntaments ha estat crear societats dites municipals, amb participacions més o menys importants (des de propietat absoluta com és el cas de SIMA, a participacions simbòliques per assegurar una presència en el consell). S’han creat amb l’objectiu d’escapolir-se dels controls que posa el règim d’Administració Local. Així la contractació de personal i la capacitat d’endeutament eren teòricament de la societat mercantil (que es regia pel règim mercantil i no administratiu). Hi havia un Administrador que dóna comptes a una Junta General d’accionistes que en el cas de SIMA és al cent per cent i per tant hauria de identificar-se com a societat Unipersonal i indicar-se així en la seva denominació.

Per això el comentari a la premsa de n’Aymamí, és una barreja interessada de coses. Les societats poden tenir molts beneficis depenent dels ingressos. Pot ser que no hi vagi ningú a aparcar però que l’Ajuntament els hi pagui un cànon mensual com si hi anessin….

Ací és on hi ha la primera irregularitat ja que SIMA cobra la taxa per compta de l’Ajuntament, però no fa com la Diputació que té un servei de cobrament de taxes i impostos. Pel que sembla SIMA emet uns tiquets que diu coses que potser no són les que legalment correspondrien. Però això és una falta administrativa. No és posar la mà a la caixa. Però probablement sancionable si es portés al Tribunal Econòmic Administratiu.

Els aparcaments estan regulats per una ordenança municipal i no en virtut de negociacions contractuals. És per tant sotmesa al Dret Públic, recordant que l’Administració Local exerceix les seves competències en règim d’autonomia i sota la seva responsabilitat (article 7 de la Llei de Bases de Règim Local) i sols els tribunal tenen el control de la legalitat dels acords presos per aquestes administracions. D’ací la importància dels partits de l’oposició, que no acaben la seva feina en la votació, sinó que en cas d’il·legalitats manifestes tenen la potestat (en realitat l’obligació) d’interposar el corresponent recurs davant el Tribunal Econòmic Administratiu.

No tenim la comptabilitat de SIMA (que és una societat mercantil) però que està subjecte a tots els requisits legals com les demés. Per exemple el dipòsit dels comptes en el Registre Mercantil, el pagament d’impostos com l’IVA i altres als que puguin estar obligats.

A la vista d’aquests comptes anuals quedaria més clar el que s’ha fet amb aquestes societats. I poder contestar de manera adient el que diu l’alcalde. Si tenen el seu equilibri perquè han rebut pagaments de l’Ajuntament per no fer res, es tracta d’un servei deficitari que haurà inflat el dèficit municipal, però res més. Seria com el dèficit que genera l’emissora de radio, la biblioteca o el que sigui, on la relació servei/cost es basa en una valoració política.

Tenir aparcaments subterranis és un servei, no necessàriament per ser rendible el primer dia, ni tampoc per no tenir els comptes equilibrats (una biblioteca no sol tenir gaires ingressos i si moltes despeses, però pot tenir cada any els comptes equilibrats i no tenir dèficit).

Un tema diferent és quan els fons públics van a afavorir iniciatives privades. Per exemple s’ha de veure com es farà ara aquesta “privatització” que podria ser un bon engany si els ingressos els assegura l’administració i serveix per fer un benefici particular. Però conceptualment no és cap desastre teòric. La recollida d’escombreries podria haver estat un servei públic i privatitzar-ne una part o la totalitat (és el que s’ha fet amb el servei d’aigua municipal, que inicialment es va fusionar amb aigua de Rigat i ara és de la Societat d’Aigües de Barcelona) En aquest punt és molt il·lustratiu el treball fet per l’antic conseller d’Obres Publiques de la Generalitat (Bigatà) en defensa de les aigües de Sabadell davant l’Opa d’Aigües de Barcelona.

En resum. El que diu en Aymamí no és necessariament delictiu, ni tan sols moralment dolent des del punt de vista polític. S’ha de saber molt més l’entrellat, però això de parlar que els beneficis d’una cosa (aparcaments) van per endegar-ne un altra (fibra òptica) és una llicència que no és correcta i que va contra el que diu la Llei de Bases de Règim local, però que avui tots els ajuntaments es salten fent precisament societats municipals.

Si el que es vol es treballar el tema cara a les controvèrsies que hi hauran en la campanya electoral cal tenir accés als comptes de cada una de les societats. Saber si estan auditades, qui les audita. Si es compleixen els requisits de dipòsit de comptes, de pagaments d’impostos, etc. Pel que fa al nomenament de càrrecs saber si hi ha “paracaigudes d’or” que els cobreixen l’espatlla en cas d’acomiadaments, etc… Perquè tot poc canviar només que hi hagi una majoria diferent al govern…”

 

Quant a josepmtorras

Definit per una filla meva!!!: Polític apolític, mig anarkista i mig convergent, mig de dretes i mig d'esquerres, tot depen del canto per on es miri, entre conservador modern i lliberal de paraula... Definit per mi mateix: Sóc un animal rumiant, m’explico, ho llegeixo i escolto tot sense pair i desprès a casa per la nit rumio, el que he vist, llegit i escoltat i en aquest bloc vull posar les meves cabòries, idees, esbossos de les meves moltes caparrades i també les meves fotografies, com a cultiu del meu "ego". Em considero humanista i lliberal i no tolero la mentida ni la hipocresia encara que educadament l’aguanti. Considero que és la pitjor ofensa que et poden fer és prendre’t per babau i desgraciadament aquest sembla que és l’esport nacional. Em fereix la sensibilitat el poc respecte pels demés i la grolleria. Sóc molt autodidacta i vull advertir que ningú m’ha de dir com he pensar o fer, si bé estic obert a aprendre de tothom, però no a repetir la lliçó ni els tòpics de ningú, sempre prefereixo tenir les meves pròpies idees escoltant les altres opinions, rumiant i traient conclusions per mi mateix. Sóc un fan de de la intel·ligència encara que sigui tan escassa. I de la gent senzilla i humil, dels quals puc dir que encara tinc molt a aprendre, els llestos i els espavilats no formen part dels meus essers preferits.
Aquesta entrada ha esta publicada en Posts en Català. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Les coses clares i la xocolata espessa.

  1. Retroenllaç: Tweets that mention Les coses clares i la xocolata espessa. | aqualata -- Topsy.com

  2. Retroenllaç: Aclariments d’en Joaquim Soler Vilanova a la seva frase a TV3 “l’Ajuntament d’Igualada ha fet els seus deures”. | aqualata

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s