Obra social? Apa vinga!


Estic indignat! I no és degut a quelcom que tingui que veure amb els diners, una multa, un toc d’atenció, els acampats a les places o quelcom de la feina, sinó per un fet molt més senzill.

Com molts de vosaltres sabeu, darrerament m’estic tornant en un fotògraf – ornitòleg aficionat. Aprofito els caps de setmana per fer fotografies d’ocells, i de tant en tant vaig a aiguamolls a retratar-los. Resulta que la setmana passada vaig voler anar a fer fotografies a uns aiguamolls anunciats a la Pineda (Tarragona) al costat del Port Aventura.

Agafo la càmera, els objectius, la gorra, deixo el gos perquè en passant havia vist un panell que prohibia passejar-lo per la zona i me’n vaig cap als aiguamolls.

Preparo els estris, entro per un caminet amb tanques de fusta amb un primer panell indicador, de coses a tenir en compte, no gossos, no caminar fora del camí, no fer soroll, no espantar els animals i no se quantes coses més.

Al costat hi ha una altre tanca metàl·lica que voreja els aiguamolls i que ja em fa mala espina, un espai “tancat” en uns aiguamolls? Una mica més endavant trobo un altre cartell, amb les indicacions i dibuixos de totes les aus que puc trobar-hi, pinta bé! Bernat pescaire, polles d’aigua, martinets, fotges, etc. De sobte s’acaba el caminet, uns 20 metres, davant d’una torre d’observació de fusta imponent, pujo a dalt i m’agafa una “mala llet” de pebrots. Resulta que el tros per visitar els aiguamolls s’acaba a la torre, a baix molt ben tancat hi han els aiguamolls de Port Aventura (Particulars?). Hi ha una tanca a tot el perímetre i des de la mateixa i fins les llacunes pot ser 150/200 m. On no s’hi pot entrar, i a l’altre banda fins al peu de la llacuna, gespa del camp de golf! Camins per tot el recorregut, sense respectar per res la fauna, ni la flora autóctona. Quina classe de protecció dels aiguamolls és aquesta? A una banda et venen que hi han uns aiguamolls protegits i a l’altre pots matar qualsevol ocell d’una pilotada? Qui és qui es dedica a prendre’ns el pel d’aquesta manera? Miro a Google Earth i la fotografia que hi ha demostra  que per fer el camp de golf, primer es carreguen tota la vegetació que voreja els aiguamolls, la part del golf tot gespa fins a l’aigua. Una petita part del aiguamoll dessecada, altres modificades i totes les recomanacions i protecció pels animals, de la banda de la Pineda, se les passen pel forro a l’altre banda.

Obra social, l’ànima de la Caixa, pot ser? Busco de nou a Internet i trobo que hi ha una web de ecologistes que han estat lluitant per preservar els aiguamolls, en els que també hi ha un peixet en perill d’extinció, el “fartet”. Resultat, no els hi foten ni punyetero cas! Després la Caixa, parla del Caixa-fòrum, de les ajudes que donen, de les obres socials que fan, de les exposicions de ciència al Passeig de la Pineda, davant del Aquaparc cada estiu, del Cosmo Caixa i aquí…. i per un golf es carreguen totes les normes escrites i no escrites?! Potser haurem de enviar les fotografies i les denúncies a Europa, perquè aquí ni cas.

Clar que davant les quasi 3.000 vivendes unifamiliars aprovades des de fa més de 8 anys pel Parlament, que encara no han sigut construïdes, uns aiguamolls i el mateix Parc Temàtic, tenen poca importància. Potser també faran un port al final de la Pineda (a menys de 10 Km. del de Tarragona?). És la manera d’atreure mes personal cap aquestes vivendes. Anant cap a Salou ja s’han apoderat d’un tros de la carretera de la costa davant de la Platja Llarga. Ara la carretera passa per darrera dels seus terrenys, perquè així ells puguin tenir un complex de piscines, sense la carretera al mig com quan hi havia el Càmping.

Ells rai! Els molesta una carretera N-3146? doncs els de l’Ajuntament o Obres Públiques els hi canvien el traçat i els hi fa uns jardinets davant de mar, perquè quedi mes bonic.

Quin problema pot tenir qui manega els fils de les titelles. Els de Medi Ambient, els hi donen el permís per carregar-se” els aiguamolls. Bé, per fer los servir de llacs al camp de golf i per tenir aigua per regar, que potser no sempre es pot fer servir la de depuració… I ves a saber quantes coses més. Els de Salou els hi deixen canviar el curs de la carretera o ha sigut algú de Obres Públiques? És la Caixa, i qualsevol diu res. L’ànima de la Caixa? Un rave!

Adjunto un collage perquè us en pugueu fer una idea. I si això funciona així, imagineu-vos si podeu, com funcionarà tot el que esta en mans d’aquesta gent tant poderosa. Tal vegada a Catalunya, l’enemic, no el tinguem a fora, sinó a casa.

Apa que ara per fer fotografies o fer d’ornitòleg, un s’ha d’apuntar al Club de Golf Lvmine i deixar-se de romanços, que això de la protecció d’aiguamolls, només és vigent a l’altre banda, on viuen la resta dels mortals.

Ànima, lo que es diu ànima, això de l’obra social no ho deu ser, més aviat l’ànima deuen ser els sous dels seus alts dirigents, que aquests si que alegren l’ànima d’alguns i si es podessin saber, potser destruirien l’ànima dels altres, amb tant d’altruisme com presumeixen.

On són els límits de la hipocresia? Doncs mira, com a mostra un petit botó.

Jo també soc un indignat, però per raons més obvies i més concretes.

Us deixo, per qué tot just estic al forat 14 i encara em falten perseguir les aus a quatre forats més. De pilotes a l’aigua, ja en porto unes quantes, no se si podré seguir a aquest ritme i segur que els pobres animalons tampoc.

Acabo amb una pregunta: Els jugadors de golf, són animals a protegir en uns aiguamolls?

Josep M. Torras Payerol

Quant a josepmtorras

Definit per una filla meva!!!: Polític apolític, mig anarkista i mig convergent, mig de dretes i mig d'esquerres, tot depen del canto per on es miri, entre conservador modern i lliberal de paraula... Definit per mi mateix: Sóc un animal rumiant, m’explico, ho llegeixo i escolto tot sense pair i desprès a casa per la nit rumio, el que he vist, llegit i escoltat i en aquest bloc vull posar les meves cabòries, idees, esbossos de les meves moltes caparrades i també les meves fotografies, com a cultiu del meu "ego". Em considero humanista i lliberal i no tolero la mentida ni la hipocresia encara que educadament l’aguanti. Considero que és la pitjor ofensa que et poden fer és prendre’t per babau i desgraciadament aquest sembla que és l’esport nacional. Em fereix la sensibilitat el poc respecte pels demés i la grolleria. Sóc molt autodidacta i vull advertir que ningú m’ha de dir com he pensar o fer, si bé estic obert a aprendre de tothom, però no a repetir la lliçó ni els tòpics de ningú, sempre prefereixo tenir les meves pròpies idees escoltant les altres opinions, rumiant i traient conclusions per mi mateix. Sóc un fan de de la intel·ligència encara que sigui tan escassa. I de la gent senzilla i humil, dels quals puc dir que encara tinc molt a aprendre, els llestos i els espavilats no formen part dels meus essers preferits.
Aquesta entrada ha esta publicada en Posts en Català. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s