Ple extraordinari de l’Ajuntament d’Igualada o “hipocresía de la buena” (Mou).


Pot ser que ens deixem de foteses i ens dediquem a quelcom positiu, que mentre discutim si són llebrers o conillers, la caça desapareix.
El tema ve a compte per la polèmica que s’ha generat per l’últim ple de l’Ajuntament en el que s’han presentat els següents punts:

Demanar un crèdit a l’ICO de 1,6 milions d’euros per pagar els proveïdors als que s’hi devia diners abans del canvi de govern.

Trobo d’una barra excepcional, però venint de qui ve no em sorprèn, que es critiqui aquest fet per la vesant dels interessos i l’endeutament, que si seran cars o barats o si hi haurà més o menys endeutament. Mira si la Sra. Mateu fos un nouvinguda a l’Ajuntament, m’ho prendria simplement com un d’aquells arguments polítics que es fan servir per criticar una decisió gens criticable (perquè pagar els deutes als proveïdors  generats pel govern del que ella n’era primer tinent d’alcalde hauria de ser un descans) i més que s’ha convertit en una prioritat pel nou Alcalde. Que una persona que ha format part activa de l’anterior govern es dediqui a criticar com es resol una situació de la que ella va ser còmplice i col·laboradora necessària del desgavell de les finances municipals, em sembla que depassa tots el límits. No li he vist badar boca sobre els interessos en tota l’anterior legislatura. Ni quan es demanaven crèdits i més crèdits per subsistir (un d’ells de € 12 milions, això si, amb carència ves per on fins a les eleccions passades) ni per la càrrega que significaven uns interessos de més de 100.000 euros l’any 2012, més de 700.000 l’any 2013 i gairebé 50.000 el 2015. Això potser aleshores no era augmentar el deute! El seu cinisme em fa esgarrifança. Sort del canvi a l’Ajuntament sinó els pobres proveïdors potser ara s’estarien estibant els cabells esperant cobrar o tancant gràcies a la gestió d’un equip de govern, del que va formar part aquesta Sra, on els diners dels altres no tenien cap valor. En fi si la troben pel carrer li poden agrair aquesta gestió tan magnífica i el seu interès actual per no buscar solucions.

La renuncia de l’Alcalde a les compensacions que li corresponen legalment en aquesta legislatura, uns € 75.000 els quatre anys:

Una excel·lent decisió com aquesta fa mal als qui no actúen de la mateixa manera. No sols al Sr. Pere Calbó o al Sr. Teo Romero, que fins ara ho han compaginat tot (dit més clarament, han arreplegat tot el que han pogut, tant ells com els seus familiars més propers, que tot queda a casa). Han cobrat de tot arreu, esperem que legalment. I els molesta perquè dóna exemple d’un camí que tots els polítics hauríen de seguir, però que no volen fer-ho. Com s’ha vist en les declaracions de bens dels pares de la Pàtria tots són pobres i carregats de deutes la majoria i tenen moltes necessitats. Però en les circumstancies actuals cal que tots hi posem quelcom de la nostra part si ens en volem sortir.

És clar que el Sr. Alcalde cobrarà un sou molt alt de la Diputació i és clar que el pagarem entre tots. Però també hi ha una subtil diferencia, que no ho farem directament els Igualadins. Fins ara els que estaven en aquesta institució tenien el mateix sou. I si n’hi hagués un altra també el tindria. Els que han manat fins ara no han renunciat mai a res. Ni els que ara protesten. Ho podrien haver fet aleshores, quan els beneficiava a ells, i no pas ara que ja no tenen la retribució. La Sra. Mateu diu que és un gest “cridaner i espectacular”. Potser sí, però més val fer-ho que no fer-ho. Aquests diners, que hagueren anat a la butxaca del l’alcalde amb tota la legalitat del món, aniran a eixugar deute o a gastar-ho en  aquelles necessitats que es creguin oportunes.

El problema és que aquesta Senyora encara no ha entès que estem endeutats fins a les orelles per culpa d’uns gestors (com ella) i que amb propostes com aquestes, absolutament hipòcrites, demagògiques i fora de la realitat, simplement seguirien agreujant la situació.

Diu que el sou és molt més alt que les indemnitzacions. Només faltaria! Es recorda la senyora Mateu del sou que ella cobrava de l’Ajuntament d’Igualada fins fa quatre dies i que abans de la petita rebaixa era de prop de € 60.000? o el Sr, Riba que per tres quarts de jornada cobrava uns € 47.000? I aquests si que els pagàvem directament tots els Igualadins. O és que han perdut la memòria en menys de tres mesos? Segur que tampoc es recorda que el grup de l’actual Alcalde va ser l’únic a renunciar als +/- € 88.000 d’un càrrec de confiança durant els quatre anys de mandat. I no se’n recorda perquè ella, i el seu grup, prou que se’n van beneficiar i ara és millor perdre la memòria.

Va renunciar la senyora Mateu al seu sou a l’Ajuntament, perquè es poguessin fer llars d’infants i va viure només amb el sou que li correspondria fent de mestre? I això que és d’un partit que presumeix de que s’ha de repartir… Apa vinga, que ja està be de cinisme. Hi han Iniciativa Verds de bona fe, que mereixen tots els meus respectes, però la que els representa ara a la casa de la Vila deu creure que tots som idiotes. Però mirant de ser positius millor que es dediqui a la política i no a l’ensenyament, perquè no és de la classe d’educadora en els valors que la majoria de la gent voldríem per la mainada.

Auditoria comptable i de gestió que pagarà la Diputació.

En aquest punt no només hi puc estar d’acord. Ho considero completament necessari. La lleugeresa del Sr. Riba exemplifica com amb gent així s’ha arribat a la situació on s’ha arribat. És una bajanada dir que el govern actual és erràtic perquè va anunciar l’auditoria, que no queda clar si serà només econòmica, de gestió o de les dues. Que més se’n dóna? Es farà una revisió de com estan les coses i com s’han fet i potser li preocupa perquè no li treguin els colors. Potser ara ja pateix perquè amb la política “ordeno y mando” i no escoltar a ningú per fer el que li semblava, sense tenir en compte els consells i posicions contràries, s’han fet coses que ara no li agrada que surtin a la llum.

Hi ha qui diu que no es fien dels funcionaris, (secretari i interventor). Però si es vol saber el que ha passat no es pot fer amb els que, d’haver-hi irregularitats i coses mal fetes, ho deurien fer intentant amagar-ne l’evidència i potser cobrint-se les espatlles sobre futures responsabilitats. No oblidem que aquesta era la seva obligació, la seva feina i pel que cobraven. I millor que siguin uns altres els que ho mirin. Així tots més tranquils, també aquests funcionaris, que si van fer el que tocava ara quedaran eximits de qualsevol responsabilitat civil o penal. I si no va ser així, que no ho vull pensar ni imaginar, l’auditoria també els posaria en evidencia. Esperem que ho posin fàcil i ajudin en tot el que coneixen, per aclarir als ciutadans les parts fosques, si és que n’hi han, sense posar pals a les rodes.

Per mostra un petit botó. L’expedient de la tramitació del contracte per la web municipal, que sembla es va fer sense concurs, ni escoltant altes ofertes, ni res que s’assembli, es va adjudicar a dit. En l’expedient només hi han factures  i amb un cost que supera en escreix més de deu vegades el que sol costar una web institucional.  I per acabar-ho d’adobar entre els adjudicataris hi ha qui té un parentesc directe amb el director de campanya socialista. Ara, el secretari ha fet un informe sobre la il·legalitat del procediment. Hauria estat  millor que l’hagués fet abans i sense que se li hagués hagut de demanar. Però val més tard que mai. En aquest cas, ell ja s’ha rentat les mans i ha passat el mort a un altre. En fi, que potser per comptes de fer tants escarafalls, tal vegada s’haurien de posar en remull, perquè venen maldades.

Ah! Els resultats de l’auditoria i de la “due diligence” haurien de ser públics i notoris i posats en el coneixement de tots i cada un dels ciutadans d’Igualada. S’hauria de saber com s’han gestionat els nostres diners i el perquè som una de les ciutats més endeutades d’Espanya. Malgrat que per alguns sembla que sigui un gran mèrit, per la gran majoria que haurà de tapar el forat en diria una cosa ben diferent!

Per cert, aquesta auditoria també és una garantia pel ciutadà, ja que això que és vàlid ara per alguns, també ho serà pels altres i ja es cuidaran els actuals inquilins de la casa gran, d’actuar amb saviesa, humilitat i prudència, si saben que al final de la legislatura poden sortir retratats.

Que Déu il·lumini al gestors de la nostra ciutat i puguem sortir del forat negre en el que ens ha posat la prepotència, la hipocresia i la mala gestió.

Que ho païu be i fins un altre.

Josep M. Torras Payerol

Quant a josepmtorras

Definit per una filla meva!!!: Polític apolític, mig anarkista i mig convergent, mig de dretes i mig d'esquerres, tot depen del canto per on es miri, entre conservador modern i lliberal de paraula... Definit per mi mateix: Sóc un animal rumiant, m’explico, ho llegeixo i escolto tot sense pair i desprès a casa per la nit rumio, el que he vist, llegit i escoltat i en aquest bloc vull posar les meves cabòries, idees, esbossos de les meves moltes caparrades i també les meves fotografies, com a cultiu del meu "ego". Em considero humanista i lliberal i no tolero la mentida ni la hipocresia encara que educadament l’aguanti. Considero que és la pitjor ofensa que et poden fer és prendre’t per babau i desgraciadament aquest sembla que és l’esport nacional. Em fereix la sensibilitat el poc respecte pels demés i la grolleria. Sóc molt autodidacta i vull advertir que ningú m’ha de dir com he pensar o fer, si bé estic obert a aprendre de tothom, però no a repetir la lliçó ni els tòpics de ningú, sempre prefereixo tenir les meves pròpies idees escoltant les altres opinions, rumiant i traient conclusions per mi mateix. Sóc un fan de de la intel·ligència encara que sigui tan escassa. I de la gent senzilla i humil, dels quals puc dir que encara tinc molt a aprendre, els llestos i els espavilats no formen part dels meus essers preferits.
Aquesta entrada ha esta publicada en Posts en Català. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a Ple extraordinari de l’Ajuntament d’Igualada o “hipocresía de la buena” (Mou).

 1. Maria ha dit:

  Molt be, Josep Mª, feia dies que esperabem els teus comentaris ,sensats i ben documentants.

 2. Miquel ha dit:

  Començava a pensar que ara que governen els teus ja no podríem gaudir de les teves sempre interessants reflexions, però veig que anava equivocat. Dit això, si algun dia veus que has de fotre canya a l’alcalde o als regidors, creu-me, no te n’estiguis i fes-ho, que els actuals governants, si són intel·ligents, que no dubto que ho són, ho agrairan, encara que potser no sempre t’ho diran.

  • josepmtorras ha dit:

   Gràcies pel teu comentari i pels teus ànims Miquel.
   És evident que com he dit alguna vegada, que quan faci falta ajudaré a rentar la roba bruta a casa, ja ho estic fent, només en el cas d’alguna taca molt resistent, faria una excepció i portaria la roba a la tintoreria. De fet encara no els hi han pujat els fums al cap i escolten força i més veient que l’anterior sistema que imperava a l’ajuntament, de tirar pel dret, n’ha defenestrat a uns quants.
   Estic treballant en lo del dinar, ja te’n faré cinc cèntims.
   Una abraçada.
   Josep M.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s