Polígons industrials a Òdena.


Després de l’esperpèntica, polèmica i innecessària presentació pública del projecte Gran Europa a Òdena, només se m’acut dir:

– Que nois, fem un “reset”.

Pep Sole i Carles Casanoves: Pep, Carles, no calia posar-se als peus dels cavalls, heu pecat de bona fe i de novells, espero que hàgiu aprés la lliçó.

Pepe Singla: Pepe, amb tots els respectes, està molt bé que defensis els teus interessos i els de la teva família, això ho pot comprendre tothom.

El que no es comprensible, és t’erigeixis en l’amo de la comarca. És molt agosarat dir que tu saps molt bé, el que li cal a l’Anoia. No tens ni autoritat moral, ni política per dir això. Mai t’has presentat a cap elecció i ningú t’autoritza a prendre decisions en nom dels ciutadans. Aquí t’has equivocat.

La teva escridassada cap al Sr. Vázquez, fora de lloc.

Reflexiona, així no es va enlloc, tu ets un gran empresari i segur que ho saps i ho pots fer molt millor d’una altre manera. Beneficiant la comarca i a tu mateix.

Ramon Felip: Ramon, ja sé que no estàs content amb mi, però jo ja tinc una edat i no et penso fer la “gara, gara”, fa dies que et vaig escriure com amic, i tu t’ho vas prendre malament. Es clar que no t’agrada que et diguin que “el rei va nu”, però això no treu que el rei i vagi nu.

Suposo que recordaràs una conversa per telèfon abans de les passades eleccions Municipals – corretges-me si m’equivoco -, en la que et vaig dir que un amic, m’havia parlat d’un projecte que havia sigut enterrar sota la pols en els calaixos de l’ajuntament d’Òdena, amb un segell d’entrada del 2008 i tu em vas contestar que a tu no t’interessava un altre polígon, perquè ja tenies les teves experiències en un i que era molt difícil parlar d’un altre, et vaig preguntar si en aquest polígon que esmentaves anaves de la maneta d’algú d’abans o d’ara i em vas dir d’abans, suposo que et referies a en Royes, vaig penjar i em va quedar la impressió que tu no representaves els interessos dels tots els empresaris, sinó només els d’alguns i el temps malauradament m’ho ha confirmat.

Em penso – diguem si vaig equivocat – que et van anomenar president dels empresaris per ser-ho de tots no només d’alguns, aleshores no entenc la teva actuació a menys, i no m’agrada dir això, que representis interessos que no són propis del càrrec que ocupes.

No es de rebut que com a president de la UEA uns projectes et semblin millor que altres, pel simple fet del teu criteri personal.

Em sembla molt bé que defensis el polígon de can Morera, suposo que de raons en tindràs, però també voldria veure que posessis una catifa de plata al projecte Gran Europa o almenys que li donis el mateix tracte, ni més ni menys.

Tu estàs al servei dels empresaris i no ets tu el que planifica el que tu creus que es bo o dolent per la comarca.

Et recomano, si es que puc, més voluntat de servei i menys afany de protagonisme.

Sr. Casimiro no sé que, arquitecte: Sr. Casimiro, el dia que els ciutadans o l’ajuntament vulguin saber el que opina, sobre un o altre polígon ja li faran saber, mentrestant faci el favor de posar-se la llengua a la butxaca.

No es de rebut que un “professional” que té interessos demostrats en altres projectes, es dediqui a criticar-ne un, d’una gent que aposta per l’Anoia.

Ni hi és cridat, ni se l’espera, en decidir sobre l’urbanisme de la comarca.

Però a sobre que es dediqui a posar en dubte el treball d’un company professional i més sabent que vostè es part interessada, diu molt poc de vostè.

Per tant vostè a casa seva i ja el cridaran si volen.

ZF: Es de suposar que quan fan un polígon, apart dels diners per fer-lo, tenen un pla de viabilitat o sigui empreses disposades a ocupar-lo, sinó ens pot passar com els aeroports de Ciutat Real, Castelló o en el nostre cas Lleida, o les estacions de l’AVE sense viatgers, com Guadalajara i altres o tants i tant polígons vuits, etc. Al ser diners públics i no seus, encara han de tenir mes cuita. Vaig trobar a faltar el Sr. Royes encara que no es tractava de defensar el polígon de can Morera, sinó de presentar-ne un de nou. Poca importància ens donen, d’enviar un delegat amagat entre el públic.

Sr. Ramón Vázquez: Sr. Vázquez, perdón por la esperpéntica actuación de la que tenemos la culpa todos y perdón por la mala educación de algunos y si puede perdonar-nos y seguir con su proyecto no se preocupe, en Cataluña también hay gente agradecida por los que apuestan por su tierra y por su gente.

Creo que si realmente puede olvidar el mal trago que ha tenido que soportar, encontrará en las personas adecuadas que aman esta Comarca y esta tierra, el soporte necesario para hacer efectivo este proyecto.

Gracias por venir y a disponer en lo que haga falta.

I després d’aquesta caparrada d’un que és políticament molt incorrecta. Perquè no ens posem tots a treballar junts per aconseguir, quelcom que ens tregui d’aquest forat en el que estem.

Pep, Carles, endavant amb aquest i amb qualsevol projecte que tingui un pla de viabilitat com cal, res de comprar o vendre fum. I sobre tot donar prioritat al curt i mig termini perquè la crisis la tenim ara, en el futur ja veurem.

Quan s’està cremant la casa, el primer que s’ha de fer es apagar el foc amb aigua i no amb gasolina i després una vegada apagat, ens podrem dedicar a altres coses menys immediates.

Cau i neta amb qüestions personals.

Sr. Casimiro, dediquis al seu, ningú l’ha cridat i ningú li ha demanat que jutges o critiqués cap projecte, ni dels seus ni els dels altres. Per tant sabater, a les teves sabates.

Pepe, presenta un projecte sostenible, que doni riquesa a la comarca, a curt o a mig termini, que a més de viable, sigui creïble i que tingui el recolzament d’empresaris, no només d’urbanitzadors de polígons, aleshores naturalment tots amb tu i amb el que faci falta.

Ramón, dedicat a fer de president dels Empresaris donant recolzament a qualsevol projecte amb cara i ulls, deixa de voler ser sempre protagonista, no ets tu el que ens ha de treure de la crisi a la comarca i menys amb foc d’encenalls.

No planifiquis, posat a costat dels que ho fan i deixat d’històries personals. Actua com a president de tots, perquè si no passa allò que diuen, que dos s’esbatussaven i un tercer va rebre.

Busca amb totes les teves forces i amb tots els mitjans que et dona ser president de la UEA, empresaris i empreses que vulguin invertir aquí i si et plau no posis pals a les rodes, al que a tu no t’agradi. Evidentment també hi ha mon fora de la UEA.

Sr. Vazquez: Su proyecto puede venir como agua de Mayo a la comarca, espero que reciba todos los apoyos necesarios para tirarlo adelante. Olvide si puede todos los agravios comparativos i siga adelante, que encontrará mucha gente con sentido común apoyándole.

La resta de gent, que amb recolzament dels polítics de torn, van comprar terreny, per especular quan es requalifiqués amb el POUM d’Òdena, “a cagar a la via” de l’eix transversal (naturalment), que aquesta manera de fer ens ha portat on som i ja veurem si ens en sortim.

Pla director de la Conca d’Òdena, Polígon de Can Morera:

1ª Planificació Juny 2006: 225 Ha.

2ª Planificació Set 2007: 303 Ha.

3ª Planificació Dec 2008: 318,4 Ha.

POUM d’Òdena Set 2010: 370 Ha.

A bon entenedor, poques paraules.

ZF: Presentin un projecte amb viabilitat i sostenibilitat, que de polígons vuits en hi han per donar i per vendre i si està a les seves mans, que per lo vist no ho està, ple de contingut, o sigui d’empreses disposades a anar-hi, la resta ja he explicat abans com acaba, amb diners gastats en va i un manteniment a càrrec d’entitats locals, que no poden permetre’s el luxe de pagar. Tenen altres prioritats. Ara bé, si vostès es comprometen a fer-se càrrec del manteniment, mentre no hagi empreses que el paguin, endavant.

Tots plegats: Ja està bé de tant jugar a si són llebrers o conillers, al final se’ns escapen tots els conills.

Allò dit “reset”, a treballar tots junts i a veure si el sentit comú impera.

Josep M. Torras Payerol

PD: Només per aclarir conceptes, l’ex transversal ferroviari no depèn de si es fa un polígon o no, sinó que neix per donar un servei a tot un territori, em sembla molt agosarat que en Ramón Felip i d’altres, parlin del eix ferroviari com si anés lligat al polígon, em penso que la cosa no es així, el important és el tren, no el polígon. D’eix transversal ferroviari només n’hi haurà un, si es que s’arriba a fer per allà el 2026 i de polígons i ramals de mercaderies en el recorregut n’hi poden haver molts. I ja que parlem de reserva estratègica de sol, podríem declarar-hi els terrenys de can Morera i voltants. Que us sembla el nom de “zona estratègica de can Morera”, amb el sol reservat fins que es faci el tren o per si es fa el tren? Perquè el que és vàlid per uns, també ho pot ser per altres o mes val no donar idees?

Quant a josepmtorras

Definit per una filla meva!!!: Polític apolític, mig anarkista i mig convergent, mig de dretes i mig d'esquerres, tot depen del canto per on es miri, entre conservador modern i lliberal de paraula... Definit per mi mateix: Sóc un animal rumiant, m’explico, ho llegeixo i escolto tot sense pair i desprès a casa per la nit rumio, el que he vist, llegit i escoltat i en aquest bloc vull posar les meves cabòries, idees, esbossos de les meves moltes caparrades i també les meves fotografies, com a cultiu del meu "ego". Em considero humanista i lliberal i no tolero la mentida ni la hipocresia encara que educadament l’aguanti. Considero que és la pitjor ofensa que et poden fer és prendre’t per babau i desgraciadament aquest sembla que és l’esport nacional. Em fereix la sensibilitat el poc respecte pels demés i la grolleria. Sóc molt autodidacta i vull advertir que ningú m’ha de dir com he pensar o fer, si bé estic obert a aprendre de tothom, però no a repetir la lliçó ni els tòpics de ningú, sempre prefereixo tenir les meves pròpies idees escoltant les altres opinions, rumiant i traient conclusions per mi mateix. Sóc un fan de de la intel·ligència encara que sigui tan escassa. I de la gent senzilla i humil, dels quals puc dir que encara tinc molt a aprendre, els llestos i els espavilats no formen part dels meus essers preferits.
Aquesta entrada ha esta publicada en Igualada, Anoia, Òdena, Vilanova del Camí, Sant Martí de Tous, Posts en Català. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Polígons industrials a Òdena.

 1. krash ha dit:

  Jose Maria Torras i Ribé no estic d’acord en varies afirmacions que fas sobre el Sr.Casimir.
  Si estaba a la presentació es perque algú l’havia convidat.
  Dir que no es ningu per opinar del tema…señor si no pot opinar un dels especialistes en urbanisme que més experiencia te de la comarca ja em dirà. Potser vosté en sap mes que ell.
  No fa falta que em diguis el color politic que tens, per les teves paraules ha quedat reflexat.
  El poligon gran europa serà un fracas. Els 4 amigatxos faran el negoci i ni donarà feina ni s’omplirà ni res, posaran 4 magatzems de lloguer i encara els hi haurem de donar les gracies. Sembla que sigui tot un tema de ravieta politica.
  Total fer un poligon més, serà que no entenim de poligons petits buits a la comarca.
  Potser no es cosa de politica sino de técnica, sabater a les teves sabates, deixa als tecnics fer la seva feina. Fes el reset de veritat!

 2. josepmtorras ha dit:

  Krash,
  Bonic nom per donar la cara, molt valent!
  Estic cansat de donar la cara i que gent com tu s’amagui darrera de pseudònims per atrevir-se a parlar.
  En fi contestarem.
  Primerament sigues una mica més primmirat quan escriguis, perquè ja comences malament.
  Jo no sóc el prestigiós professor Josep M. Torras i Ribé, jo sóc un simple autodidacta que té la seva pròpia opinió i dona la cara quan ho fa.
  El color polític que tingui jo o tu no té res a veure amb els meus comentaris, jo parlo per la meva boca i signo tot el que dic, no com tu que t’amagues covardament rere un pseudònim.
  El Sr. Casimir, pot donar la seva opinió quan li demanin i si vol en qualsevol mitjà, però el seu de l’altre dia era rebentar un acte en el que es presentava una proposta que no té res a veure amb ell i més sabent que té interessos constatats en l’altre projecte. Que ell presenti els seus projectes i que no es dediqui a rebentar els dels altres, no és de rebut criticar a un col·lega reputat, com el que va fer el projecte de Gran Europa. Els seus arguments eren quasi infantils. “Reserva estratègica de sol pel futur polígon corporatiu” ja! Primer l’aeroport corporatiu és quelcom en l’aire i per si no ho sap i segur que ho sap s’han fet no sé quants canvis en el PDO sobre terreny industrial per afavorir a certa gent i no ha passat res, existeix una llei òmnibus per afavorir als projectes que aportin feina i riquesa i els tràmits són igual o més senzills com els que s’han fet per aprovar un POUM a mida, que s’ha intentat colar. Per tant menys llops caputxeta, que se’t veu la llauna.
  La reunió no era de l’escala de veïns del barri, sinó per presentar un projecte en el que un empresari “privat” està disposat a invertir € 106 milions, (molts més que la ZF per un polígon almenys 5 vegades mes petit), comprant els terrenys, fent les naus i portant empreses amb una perspectiva de 1.200/1.600 treballadors i tot això amb diner privat, res de diner públic i el diner privat fa plans de viabilitat per recuperar les inversions. Rebutjar això es de bojos amb els temps que corren i si aquest projecte no hagués estat tancat en un calaix, avui ja seria efectiu. Vols explicar això a la gent que no té feina i que té problemes en sobreviure?
  Jo l’he tingut a les mans i he vist el segell d’entrada a l’ajuntament del 2008. Aquesta gent a més tenen firmada una opció de compra sobre els terrenys que han renovat i han pagat el projecte i si juguen els seus. A mi quan algú porta un projecte d’aquest tipus per donar vida a la comarca, es’m encén la sang que alguns hi posin traves.
  És que el teu amic Casimir té quelcom millor que oferir, que requalificar i urbanitzar parcel·les amb diners de tots, que després compraran els especuladors de sempre? Quants empresaris hi té interessats en els seus projectes, quin pla de viabilitat té, a quanta gent donaran feina aquests empresaris que no existeixen?
  A mi no em molesta que els propietaris de sempre d’un terreny, siguin els que siguin, guanyin diners perquè es requalifica, per situar empreses que creïn llocs de treball, millor per ells, sempre que no formi part de gent que ha comprat terrenys per especular, jugant amb informació privilegiada, aquests per mi haurien d’anar a la presó.
  Però estem tan acostumats que sigui així, que ja ens sembla normal. Jo vull que la gent que aporti llocs de treball i riquesa siguin tractats i rebuts amb catifa de plata i per allò vist hi ha gent que només li interessa que requalifiquin, sense mirar si hi ha plans de viabilitat o de crear riquesa, no per uns pocs sinó per tots. I que es dediquen a rebentar qualsevol altra cosa que els pugui fer ombra i això no ho suporto.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s