S’acosta com cada any la festa dels Reis i com des de fa cent vint-i-cinc anys, Igualada la meva ciutat es prepara per a aquesta.
Seria de sentit comú que TV3 ho retransmetis.
Però ara resulta que hi ha unes associacions que s’oposen a què hi hagi gent amb la cara pintada a aquesta, “la nostra televisió”, fa de políticament correcta i no ho retransmeten.
Partint de la base que és una tradició que forma part del nostre folklore i de la nostra essència i que és una representació d’una creença catòlica, que hi han de dir, unes gents que estan en terra d’acollida i que cadascuna se sap les seves tradicions i els seus folklores o és que ara resulta que per una espècie d’absorció meravellosa, comprenen perfectament el nostre folklore i les nostres tradicions.
Jo no em poso en si són musulmans o cristians, o Indus, o de qualsevol religió o secta que siguin, tampoc em poso si en el seu folklore ancestral, si es pinten la cara de blanc o de groc, o si ho fan imitant les ratlles del tigre o si es posen caretes de lleó o si imiten al que sigui o a qui sigui, ho respecto, cada poble té les seves tradicions i el seu folklore, que va lligat intrínsecament en l’essència d’aquests.
A mi no se m’acudirà mai si vaig a casa seva, dir-los que no es pintin la cara de blanc o de groc, o que facin servir animals de veritat o qualsevol altra cosa que a mi no em sembli bé, és el seu folklore i són les seves tradicions i com molt bé diu la dita popular, allà on vagis fes el que vegis.
Per la mateixa raó, no accepto que gent que no entén la meva tradició i el meu folklore com a tal, com a part de la meva essència, s’inventi collonades, pel fet que per participar-hi en certs llocs es pagui i aleshores algú cregui que els hi prenen la feina, que no hi ha d’altre motiu que aquest, per molt que s’amagui darrere de diverses connotacions.
No és qüestió de sentiments racistes, ni de qualsevol altra cosa, és una representació que va intrínsecament lligada a la cultura popular i almenys al meu poble, la gent que fa de patge segurament anirà a casa d’amics i coneguts i parlarà amb coneixement de causa amb els infants i els hi comunicarà el que ell va sentir en les mateixes circumstàncies, amb una empatia només a l’abast de qui ho ha viscut.
Per no parlar de tota la litúrgia al voltant del Patge Faruk.
No és qüestió del color, que en aquest cas serveix per amagar identitats, per no trencar amb la il·lusió i la imaginació, es tracta de poder anar per les cases i de poder pujar pels balcons i parlar als infants sense trencar la màgia que té aquesta tradició.
No és admissible que els nouvinguts ens diguin com hem de fer la festa i siguin ells els que imposin les condicions d’un folklore, que no té res a veure amb racismes o altres connotacions, fetes servir únicament per justificar una finalitat monetària.
Perquè si no, hauríem de demanar antecedents culturals catòlics a tota aquesta gent, que ara reclamen participar en una tradició sense cap creença en aquesta.
Els reis no és una obra de teatre qualsevol, ni és folklore africà, és una festa nostra, que els nouvinguts creients o no, que s’integrin a la nostra societat podran gaudir, de la mateixa manera que ho hem fet nosaltres sempre i podran fer de patges, blancs, negres o rossos, perquè ningú els hi demanarà que tinguin la pell de cap color, simplement que gaudeixin i entenguin aquesta festa sense altres connotacions i això en pocs llocs ho podrien fer, segurament al seu país d’origen no seria permès.
Per tant, sabater a les teves sabates i sobretot respecte per la tradició d’un país d’acollida, que mai s’atreviria a matissar les seves tradicions ancestrals.
Suspens a TV3, per caure en aquests paranys i voler ser més papistes que el papa o defensem les nostres tradicions tal qual ha sigut sempre o aviat deixaran d’existir, a vegades voler estar a la moda del políticament correcte és contraproduent, veritat Sr. Vicent Sanchis?
És clar que, quan alguns pseudo-progres, confonen un pessebre amb un mostrari d’Ikea, em queden poques esperances de conservar les tradicions.
Apa que tingueu un bon dia.
Josep M. Torras Payerol